Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

De vreo saptamana am tot vazut pe strada persoane care purtau in piept o brosa cu un mac. Da, deopotriva barbati si femei, si aproximativ cam aceeasi brosa.
Evident ca m-am intrebat ce semnifica.
Astfel, am aflat ca macul rosu simbolizeaza si comemoreaza in acelasi timp victimele din razboi.
Povestea este asa:
In secolul al XIX-lea, cand in timpul razboaielor napoleoniene, pe terenul unde au fost amplsati soldatii morti au crescut multi maci de culoare rosie. Cativa ani mai tarziu, in 1914, in nordul Frantei si in Flandra, dupa Primul Razboi Mondial, medicul militar canadian John McCrae a observat si a descris poetic macii rosii (pe care o gasiti aici). Poemul lui, "In Flanders Fields", este bine cunoscut si in zilele noastre. In mod special, macii au fost alesi pentru a portretiza sacrificiul nepretuit al colegilor sai morti. De atunci, macul a devenit un simbol al celor care au murit in Primul Razboi Mondial si in razboaiele ulterioare. Macii din plastic folositi pentru pomenirea victimelor de razboi sunt creati de frantuzoaica Guerin. Unele tari, cum ar fi Africa de Sud si Republica Malta, aceasta zi au numit-o "Ziua de mac".
Mai mult, in Marea Britanie in fiecare zi de 11 noiembrie, indiferent de ziua din saptamana, se sarbatoreste cu cateva minute de tacere. Una dintre cele mai importante parti din ceremonie este amplasarea unei coroane din flori de mari la mormintele soldatilor. Coroanele de flori nu sunt purtate doar de fosti soldati, veterani, dar si elevi din scolile militare, iar populatia poarta acest simbol la reverul hainelor: macul rosu.
Macul este pentru ei un simbol al unirii sufletesti, dincolo de granite, al respectului pentru cei morti si al dorintei de ajutor pentru cei care au nevoie. In acest sens, in aceasta perioada a anului (dar nu numai) ei participa activ la campanii nationale de ajutorarea celor saraci, iar prin floarea de mac in piept spun: "Am donat si eu!".
Povestea mi s-a parut impresionanta iar faptul ca florile de mac nu sunt salbatice, ci au fost culese, purtate si imprastiate de soldatii din Primul Razboi Mondial, pentru a lasa o marturie a sacrificiului lor - toate acestea m-au facut sa ma gandesc la floarea de mac ca la o floare nobila, nu una care creste DOAR pe marginea drumului.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Amintiri dintr-o zi de iarna

Educatia financiara si importanta ei in viata copilului