Dă viață naturii și mediului cu LIFE+

Știați că aproximativ 10% din efectivul populației mondiale de pelicani creți se regăsesc pe teritoriul țării noastre, în Delta Dunării? Mai știați că 7% din populația europeană de rață roșie și 17% din exemplarele de cormoran mic trăiesc în Lunca Dunării Inferioare din România? Din cauză că aceste păsări erau în pericol de dispariție, prin intermediul programului LIFE+ Natura, organizațiile promotoare le-au îmbunătățit condițiile de viață, ajutând la conservarea acestor specii.
Puține persoane știu despre instrumentul financiar pentru conservarea naturii și pentru mediu, LIFE+. Acest program se desfășoară în perioada 1 Ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013 și anul acesta este deschis pentru depunerea de proiecte în perioada 26 februarie - 18 iulie 2011.
LIFE+ este al șaselea Program de Acțiune pentru Mediu al Uniunii Europene, concentrându-se pe conservarea naturii și pe celelalte domenii de interes european, cum ar fi deșeuri, apă, sol, mediu urban, schimbări climatice și altele. În anul 2011, României îi este alocat un buget de 11 milioane de euro pentru cele 3 componente: LIFE+ Natură și Biodiversitate, LIFE+ Guvernare și Politici de Mediu și LIFE+ Informare și Comunicare.
Din păcate, noi, ca posibili beneficiari, pierdem sume importante alocate țării noastre, sume care nu se reportează de la an la an, ci se alocă altor proiecte câștigate din alte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, în anul 2007, am avut o rată generală de succes de doar 20%, în anul 2008 de 32% și în anul 2009 de 34%. Acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri pentru că avem șansa de a ajuta mediul înconjurător.
Experții firmei de consultanță pe fonduri nerambursabile Alter Ego Solutions recomandă foarte pragmatic aplicarea pe acest instrument financiar pentru mediu și natură. Un beneficiar poate depune un proiect de 200.000 euro dar și de 1 milion de euro, cel mai important aspect fiind realizarea proiectului de către o firmă serioasă de consultanță cu experiență în scrierea și implementarea de astfel de proiecte. Fiind vorba despre proiecte complexe, un proiect poate dura între 2-5 ani, finanțarea nerambursabilă maximă putând fi între 50% și 75%.
Pentru a putea depune proiecte în cadrul acestui program, trebuie să îndepliniți anumite criterii: să reprezentați entități publice sau private, să aveți parteneri implicați în cadrul proiectului, nefiind însă un criteriu obligatoriu și acțiunile din cadrul proiectului să se desfășoare pe teritoriul Uniunii Europene, dar se pot desfășura și în afara spațiului european.
În final, pentru a vedea eficacitatea și importanța acestui program european de finanțare, vă recomandăm să urmăriți evoluția celor două proiecte de succes implementate în România prin intermediul LIFE+: proiectul LIFE Natura Salvați Pelicanus crispus în Delta Dunării și proiectul LIFE Natura Conservarea transfrontalieră a speciilor Phalacrocorax pygmeus și Aythya nyroca în situri cheie din România și Bulgaria. Echipa Alter Ego Solutions

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

un nou inceput - o continuare