Investiții mari pentru IMM-uri – o oportunitate actuală

Ministerul economiei, comerțului și mediului de afaceri, în calitate de organism intermediar pentru IMM-uri, a anunțat deschiderea schemei de finanţare „Investiţii cu valoare cuprinsă între 1.065.000 şi 6.375.000 lei” din cadrul POSCCE, Axa prioritară 1, începând cu data de 2 iunie. Linia de finanțare va fi deschisă până la data de 23 august 2011 și va permite potențialilor beneficiari accesul la platforma de înscriere on-line la adresa www.minind.ro. Înregistrarea cererilor de finanțare se va face în două etape: în prima fază vor fi înregistrate cererile în format electronic, urmând să fie înregistrate apoi cererile în format fizic.
În acest an, față de sesiunile anterioare, pentru accesarea acestei linii de finanțare este solicitată o scrisoare de confort (angajantă). Potrivit firmei de consultanță Alter Ego Solutions, acest fapt se datorează în principal experienței anterioare în implementarea proiectelor și are ca scop evitarea blocajelor generate de incapacitatea financiară a solicitanților de a implementa proiectele finanțate.
Conform ghidului solicitantului pentru această sesiune, la depunerea proiectului este cerută o scrisoare de confort (angajantă) a cărei valoare minimă să fie egală cu contribuția eligibilă proprie beneficiarului. Aceasta poate acoperi și valoarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului, fără a se impune o limitare a valorii maxime pentru care se emite scrisoarea de confort. Valabilitatea minimă a scrisorii este de 90 de zile. În cazul proiectelor a căror cofinanțare este mai mică de 420.000 lei nu este necesară emiterea unei scrisori de confort.
De asemenea, la semnarea contractului de finanțare este obligatorie depunerea unei scrisori de confort (angajantă) care să acopere valoarea însumată a cofinanțării cheltuielilor eligibile și a cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
Această dublă garantare va asigura existența surselor de finanțare necesare în derularea unui proiect a cărui cofinanțare minimă (cheltuieli eligibile și TVA) este de aproximativ 800.000 lei. Din punctul de vedere al firmei Alter Ego Solutions, prin introducerea acestor scrisori de confort angajante se urmărește conștientizarea potențialilor beneficiari de riscul financiar ce poate interveni pe parcursul perioadei de implementare a unei investiții, risc ce poate determina rezilierea contractului de finanțare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

Educatia financiara si importanta ei in viata copilului