Constiinta, virtute ce lipseste romanilor

Nu pot sa nu fac comparatii, desi suntem mult prea in urma fata de englezi.
Astazi ma gandeam la una dintre virtutile englezilor, si anume: constiinta (da, stiu, generalizez, poate nu toti sunt asa).
Ma plimbam pe un spatiu verde folosit ca teren de fotbal al bazei, plus alte sporturi si m-am intalnit cu un nene in varsta (cred ca este deja la pensie), care isi plimba zilnic cainele, dar in acelasi timp mai strange gunoaie (diverse ambalaje pierdute). Ah, in tot cartierul nu gasesti un cos de gunoi, doar cateva pentru rahatul de caine - dar asta e o alta discutie.
Revenind...
Ma gandeam ca noua ne lipseste constiinta de a face lucruri fara sa fim supravegheati. Si de aici pleaca mai multe, cum ar fi lucrurile facute bine, respectul pentru celalalt, onestitate si altele.
La functioneaza cel mai "noi ne  facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc", dar "sa moara capra vecinului".
Am luat acest exemplu cu acest batranel care strange gunoaie, fara sa-l verifice nimeni si da, isi face treaba foarte bine.
Poate daca si noi am munci asa, sa ne facem treaba cat de bine putem, fara sa "chiulim", sa fim constiinciosi si constienti de importanta muncii noastre, poate, cine stie, s-ar mai face ceva in tara asta.
Si da, cred cu tarie ca noi suntem cei care putem face ceva, fara sa dam vina pe altii!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

Educatia financiara si importanta ei in viata copilului