Anti-americanism

De cativa ani buni, dar in special dupa 9/11 s-a dezvoltat un nou curerent, si anume: anti-amerianism sau anti America. Unii teoreticieni in relatii internationale considera ca acest curent reprezinta un impuls negativ asupra institutiilor economice, sociale, politice americane, traditiilor si valorilor dezvoltate de acestia (Paul Hollander). Altii sunt de parere ca este doar un mit inradacinat in frustrari, resentimente.
Din pacate sau din fericire, depinde de ce parte esti, acest fenomen este real, iar discursurile pe aceasta tema sunt din ce in ce mai numeroase si mai fervente. De cele mai multe ori acest sentiment este asociat globalizarii, Statele Unite fiind vazute ca un element ce produce si perpetueaza globalizarea. Ei exporta cultura, valori, muzica, filme. Au fost tot atatea intrebari referitor la cauza care duce la preferinta europenilor, si nu numai, pentru filmele americane, mancarea acestora etc.
Pe de alta parte, exista un fel de anti-americanism "hard". Promotorii acestuia sunt in general printre sustinatorii fundamentalismului islamic, care promoveaza ideia "razboiului sfan", impotriva civilizatiei decadente (Statele Unite).
Undeva pe la mijloc, s-ar putea situa Jean-Francois Revel care sustine analizele rationale in schimbul demonizarii Americii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

Educatia financiara si importanta ei in viata copilului