Putem, important este sa vrem!

Vreau la mare! Vreau la soare!
Stiu, ati mai auzit cererile astea de nenumarate ori, le-ati gandit si voi, poate, chiar in fiecare zi.
Parca anul asta e mai ciudat decat celelalte, cu iarna blanda si apoi 3 saptamani de zapada...pentu ca apoi sa avem o primavara si inceput de vara ploios si cu temperaturi sub media normala. Media normala? Care?
Toata lumea vorbeste de schimbarile climatice, insa nimeni nu vrea si nu incearca sa constientizeze ce trebuie sa facem, noi toti, fiecare individ in parte.
Sunt foarte multe exemple care ar putea sa-mi vina in minte in acest moment. Insa am observat ca tendinta noastra a tuturor este sa dam vina pe autoritati, sa asteptam sa faca ele ceva, sa ne vina totul pe tava, fara ca noi sa miscam un deget. Nu e adevarat!
Noi toti putem face ceva, fiecare cu cate putin putem participa la orientarea unei lumi, a unor mentalitati invechite.
Putem spre exemplu sa luam metroul in locul masinii personale, mai ales ca putini dintre noi detin o masina cu emisii CO2 reduse.
Putem sa nu mai aruncam uleiuri in chiuveta, sa le punem in pungute si sa le aruncam in containerul de deseuri municipale.
Putem sa colectam gunoiul din gospodarie selectiv, avem (multi dintre noi) infrastructura necesara si o putem face. In felul asta, putem noi sa-i educam pe cei din autoritatile responsabile.
Putem sa nu mai aruncam pet-ul sau guma din masina aflata in mers si sa ne "chinuim" un pic mai mult sa fim civilizati.
Putem sa aruncam restul de tigara fumata in locurile amenajate si sa nu le mai aruncam asa pe strada (de multe ori nestinse).
Putem sa limitam irosirea de apa sau energie, daca nu ne este strict necesara. Aici mai e un avantaj personal: platim mai putin la factura.

Si exemplele pot continua la nesfarsit.
Putem, important este sa vrem!
Daca nu va intereseaza acum aceste efecte, daca nu le constientizati, ganditi-va la copii si nepotii vostri. Ei vor suporta consecintele deciziilor voastre legate de mediu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

un nou inceput - o continuare