Cum a fost in Delta - Sf. Gheorghe

Plimbarea noastra in Delta Dunarii, pe bratul Sf. Gheorghe a luat sfarsit. Ne-am intors in Bucuresti aseara si ne simteam de parca am lipsit vreo 4 luni. Relaxarea a fost a ea acasa, iar buna dispozitie ne-a insotit tot timpul. Au fost 3 zile, doar 3, dar ne-am simtit bine.
Si acum sa o iau cu inceputul, inclusiv cu date tehnice (poate cineva chiar vrea sa ne urmeze):
Plecarea a fost de joi dupa-amiaza. Am plecat din Bucuresti pe la ora 3 si am facut cam 3 ore pana la Mahmudia cu masina, luand-o pe A1 - Slobozia - Harsova. Drumul a fost in regula, iar de la Tandarei incolo a fost de vis. Stiti cum arata prin filmele alea americane drumurile drepte si lungi de nu se mai vede capatul? Cam asa era. Plus o amestecatura de verdeata pe stanga si dreapta, cu alernanri de lanuri intregi de rapita si multe eoliene - asa un aer de Provence. Ne minunam, de parca nu eram in Romania.
Plecand de joi n-am prins aglomerat. La Mahmudia ne astepta o barca (stabilita de dinainte) si ne-a dus pana la Sf Gheorghe cam in 2 ore, pentru ca proprietarul (un tinerel preocupat foarte multe de zona de provenienta si multa istorie) ne-a tot povestit despre Delta, despre originile lipovenilor, despre pasari etc.
Ajunsi la pensiune, am mancat...peste, evident, si apoi somn ca deja eram foarte obositi, batuti de curentii apei si ne cam intrase frigul in oase.
Pensiunea e foarte draguta, o recomand cu mul drag. Proprietarii sunt oameni de treaba, nu sunt genul acela care abia asteapta sa pleci ca sa-ti ia banii. Am pus link-ul pentru cei interesati.
In prima zi, adica vineri, ne-am plimbat prin sat - care este pastrat cat mai aproape de cel initial, casele se construiesc doar cu un anumit regim de inaltime, obligatoriu cu stuf pe acoperis si intr-una din culorile alb, crem sau albastru. Nu sunt decat cateva masini si nu ai voie sa-ti aduci masina, iar drumurile evident pline de nisip nu se asfalteaza.
Pe dupa amiaza am luat firul apei si ne-am dus prin delta pana la gura de varsare in mare, ne-am plimbat pe o plaja cu un nisip de clepsidra si de o salbaticie originara. In drumul nostru am vazut multe pasari, ca niste necunoscatori n-am recunoscut decat berze, pelicani, cormorani.
Sambata pe la 10 ne-am pornit cu barca intr-o plimbare de vreo 3 ore, pe canale, pana aproape de Insula Sahalin.
Zona chiar merita vizitata, iar vara este mult mai frumoasa (desi e o problema majora cu tantarii).
Am mancat bors de peste, storceag de somn, plachie de peste (crap, somn, stiuca), gratar de peste, peste la cuptor in sos de rosii. Mancarea este foarte buna, gatita de o persoana din sat care stie retetele de la bunica ei.

Ca si costuri:
* cazarea - 100 ron/noapte/camera
* masa - pranz 30 lei/persoana, cina 20 lei/persoana  (daca vrei sa mananci la ei, nu e obligatoriu)
* transport barca: Mahmudia - Sf Gheorghe 450 lei (si incap cam 6-7 persoane) doar dus.
sau
* transport vapor - 38 lei/persoana (face cam 5 ore cu plecare la ora 14) doar dus.
* plimbare cu barca pe canale - 250 lei/2 ore.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

Educatia financiara si importanta ei in viata copilului