Regulile calatoriei cu autobuzul

Exista foarte multe reguli aici, pe care toata lumea le respecta, fara drept de apel.
Spre exemplu, sa calatoresti cu autobuzul nu e o treaba asa simpla, la intamplare, ci trebuie sa te conformezi unor reguli si cutume clar definite. Astfel, ca sa intelegeti intamplarea de mai jos, o sa scriu cateva reguli (pe care le-am citit/regasit/intuit):
- exista o singura usa de urcare si coborare, astfel ca urci abia dupa ce a coborat ultimul doritor
- bilete/abonamente cumperi de la sofer si tot la el taxezi abonamentul. N-a mers, cumperi altul sau nu urci.
- persoanele cu disabilitati/femei cu copii/batrani chiar au prioritate si cand ii vad sar ca arsi de pe scaune (nu ca la noi, se uita pe geam si se fac ca nu vad)
- in autogara scrie mare ca nu ai voie sa urci in autobuz pana nu face semn soferul, astfel ca toata lumea face o coada si se sta civilizat (nimeni nu se imbulzeste, iti da coate sau te calca pe picioare sa prinda un loc).
- se face coada si in statii, daca e mai multa lume.

Zilele acestea am tot umblat cu autobuzul. Ieri am vazut o faza in autogara: erau doua persoane cand am ajuns. La un moment dat una dintre ele s-a dus mult mai in spate si discuta cu soferul. Intre timp se formase deja coada pentru intrare in autobuz. Cu 5 minute inainte de plecare, soferul a intrat si isi aseza lucrurile. (Am uitat sa spun ca autobuzele merg confirm orarului, rar intarzie 2-3 minute).
Persoana de care va spuneam a venit mai in fata. Ei, ce sa vezi, o batranica in scaun cu rotile si insotitorul acesteia imediat s-au luat de ea, sa treaca in spate. Ea a incercat sa explice ca a venit mai demult, dar a vorbit cu soferul...nici pomeneala! In spate, fara discutie.
Ma uitam la ei, regula e regula si nu se discuta! Nu te duci tu mai in fata "sa intrebi ceva"!

Alta zi, alta faza! Astazi la intoarcere eram in autobuz 3 carucioare cu copii, din care unul mare cu gemeni. Urca o alta mamica cu un carucior, dar fetita mai mergea pe jos. Neavand unde sa-l puna, a strans caruciorul si il tinea rezemat cumva. Imediat soferul s-a sesizat si i-a spus ca nu are voie, poate sa loveasca pe cineva, incurca calea de acces. Ea a fost putin mai recalcitranta, s-au certat, insa pana la urma a pus carutul in spatiul de bagaje (e cumva intre primul scaun din fata si al doilea). La fel, fara nicio concesie, regula se executa!
Nu stiu cum e in alte orase, cum se circula, care este atitudinea, insa aici sunt cam stricti. E bine asa, fiecare stie ce si cum si mergi civilizat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Floarea de mac - simbolul sacrificiului soldatilor

Amintiri dintr-o zi de iarna

Educatia financiara si importanta ei in viata copilului